Vuonna 2007 rakennusvirasto (nyk. kaupunkiympäristön toimiala) tuotti ensimmäistä kertaa Helsinki-päivän kävelyn, jossa keskustan kuusi patsasta heräsivät henkiin näyttelijöiden esittäminä. Helsingin syntymäpäivänä 12.6. tätä puolentoista tunnin draamakierrosta on esitetty siitä lähtien, kolmasti päivän aikana ja kierrokset ovat keränneet satapäisen yleisön.

Helsinki-päivän draamakävely; Aleksanteri II ja hänen äitinsä Keisarinna Aleksandra Feodorovna Vladimir Pohtokari

Yleisö on kommentoinut, että historia jää ihan eri tavalla mieleen, kun tarinat kuulee “elävien patsaiden” esittämänä. Tämän vuoksi päätettiin ikuistaa kunkin patsaan tarinan lyhytfilmille, jotta kokemus olisi saatavilla vuoden jokaisena päivänä. Patsaat ikuistettiin myös englantia ja ruotsia puhuvina ulkomaisia matkailijoita palvelemaan.

Hankkeen toteuttaminen alkoi kevättalvella 2014. Patsaskävelyn alkuperäiskäsikirjoituksen ovat tehneet näyttelijä Altti Outinen ja projektipäällikkö Elina Nummi rakennusvirastosta (1.6.2017 alkaen kaupunkiympäristön toimiala). Käsikirjoituksissa käytettiin kansallisbiografia.fi sivustoa ja muita lähteitä. Draamakävelyn käsikirjoituksen pohjalta käsikirjoittaja Tomi Leino Telling Company OY:stä teki tarinalliset filmikäsikirjoitukset. Englanninkielisen käännöksen teki Edward Crockford ja ruotsinkielisen Staffan Högnäs. Jyrki Luoma-aho tuli projektin kuvaajaksi ja editoijaksi.

Filmit kuvattiin kesäkuun toisella viikolla, säiden suosiessa, Helsingin alkukesän hälinässä. Näyttelijöiden asut vuokrattiin Artistiasusta. Peruukit ja viikset vuokrattiin H. Kuokkasen peruukkiliikkeestä. Maskeerauksen ja kampaukset teki maskeeraaja Elisa Koivuniemi. Assistentteina kuvauksissa olivat rakennusviraston Elina Nummi, Riitta Partanen ja Mika Natunen. Rooleissa olivat näyttelijät: Aleksanteri II – Altti Outinen, keisarinna Aleksandra Feodorovna – Karoliina Arola, Havis Amanda – Kira-Emmi Pohtokari, J. L. Runeberg – Paul Holländer, Eino Leino – Riku Korhonen, Zacharias Topelius – Jan-Christian Söderholm. Miina Sillanpään muistomerkillä kuullaan kuvataiteilija Suvi Nurmen ääniteos.

Topeliuksen patsaskuvaukset; Jyrki Luoma-aho, Jan-Christian Söderholm ja Mika Natunen Elina Nummi

Graafikko Outi Mansikkamäki suunnitteli tyylikkäät QR-koodilaatat, jotka kiinnitettiin paikoilleen syyskuun alussa. Koodien avulla älypuhelimen QR-sovellus löytää filmit netistä ja ne voi katsoa patsaan vierellä omasta älypuhelimesta tai tabletilta. Patsas puhuu sinulle -hanke lanseerattiin osana Helsinki Design Weekia 4.9.2014.

Vuonna 2016 vuorossa olivat presidenttien muistomerkit

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden alla puhuvia patsaita täydennettiin kahdeksalla Suomen presidenttien muistomerkillä. suomenpresidentit.fi -sivusto lyhytfilmeineen oli Helsingin kaupunkiympäristön toimialan satsaus itsenäisyytemme juhlavuoteen ja osa vuoden virallista ohjelmaa. Sivusto toteutettiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Sivuston filmit herättävät kiinnostuksen presidentin henkilöön. Teksti- tai äänitiedostosta voi lukea tai kuunnella kunkin presidentin tarinan. Myös niistä presidenteistä, joilla ei vielä ole muistomerkkiä, on kuvitetut tekstitiedostot sekä äänitiedostot. Projektista vastasi edelleen Telling Company Oy. Käsikirjoittaja ja ohjaaja oli Tomi Laine, tuotantopäällikkö Eveliina Liias, kuvaaja  Jarkko T. Laine, äänistä vastasi Henri Rättäri, leikkauksen teki Antti Perälä  ja maskeeraajana oli Mari Vaalasranta. Presidenttien rooleissa olivat näyttelijät: K. J. Ståhlberg – Robert Enckell, Lauri Kristian Relander – Paul Holländer, P.E. Svinhufvud – Risto Aaltonen, Kyösti Kallio – Jarmo Koski, Risto Ryti – Jan-Christian Söderholm, Gustaf Mannerheim – Carl-Kristian Rundman, J. K. Paasikivi – Sixten Lundberg, Urho Kekkonen – Seppo Pääkkönen.

Oppilaitoksia varten presidenteistä toteutettiin myös opetuspaketti syksyksi 2017. Sen teki projektipäällikkö Elina Nummi.

Puhuvien patsaiden on tarkoitus olla pysyvä elementti Suomen historian tunnetuksi tekemisessä nykyteknologiaa hyödyntäen. Kaupunkiympäristön toimiala toivoo, että patsaiden tarinoista on iloa kaupunkimme asukkaille ja kaikille täällä vieraileville.